viher

sunnuntai 4. elokuuta 2013

Helteisiä hetkiä puutarhoissa

Olipas päivä! Kuuma ja antoisa!

Kierrokseni käsitti "vain" 7 puutarhaa, johtuen perheen mukaantulosta sekä Tampereen tarjonnan vähyydestä! Yksityispihoista oli innostunut lähtemään mukaan vain yksi, muut kohteet olivat siirtolapuutarhoilla. Toisaalta, 30 asteen helteessä olisi jatkuva liikkuminen kohteiden välillä ollut ylimääräistä tuskaa. 


Päivä aloitettiin pappilan omakotialueen keskeltä rintamamiestalon pihasta. Nykyiset asukkaat ovat rakentaneet puutarhaa nyt kolmisen vuotta ja paljon on saatukin aikaan lajien kirjoa ja maan muokkausta! Puutarhassa oli huomioitu myös lasten oleminen, minkä vuoksi taisimme viipyä pihalla yli tunnin ihmettelemässä ja tyttären keikkuessa keinuissa ja leikkimökissä... Puutarhasta löytyi niin karppiallas kuin hieno vanhoista ikkunoista rakennettu kasvihuonekin. Lapsilla oli melkoiset majaviritykset tammessa. 

Erityisen mielenkiintoisena pidin puutarhan laajentamista myös kadun puolelle piha-aidan ulkopuolelle ohikulkijoidenkin iloksi. Mielenkiintoista olisi myös nähdä vuoden parin kuluttua miten lukuisat uudehkot pionit sekä muut kasvit viihtyvät! Kiitos kohteelle vieraanvaraisuudesta ja perusteellisesta kierroksesta helteessä!


Olen aina halunnut käydä kurkistamassa siirtolapuutarhan elämänmenoa ja tämä päivä oli siihen mitä mainioin tilaisuus! Olen hieman väärin ymmärtänyt että ne ovat suljetun yhteisön yksityisaluetta, enkä ole koskaan edes kuljeskellut sellaisien kujilla. Nekalan siirtolapuutarhalla sijaitsee jotain yli 300 mökkiä tai palstaa. 

Mökkipihojen ylenpalttinen kasvillisuus oikein pursusi kaduille luoden aivan erikoislaatuisen miljöön! Sekaan mahtui hieman kaikkea; pihoja joihin mahtui juuri ja juuri astelemaan pieniä polkuja puutarhan sekaan ja uudistetumpia joilla oli annettu nurmelle ja valolle sijaa. Sain tilaisuuden sukeltaa kuudesta eri portista pihaan joista osa jäi mieleen erittäin ystävällisten pitäjien vuoksi ja toiset huikeiden istutusten ja runsaiden lajistojen vuoksi. Ja ja oli toki pihoja joissa molemmat seikat tekivät vaikutuksen :) Jokapuolella kukoistivat syysleimut, kärhöt ja malvat, kekseliäät asetelmat ja monenmoiset pikkiriikkiset oleskelutilat. Väkeä riitti pihoilla. Sekä heidän, että pihojen omistajien yksityisyydensuojan vuoksi laitan reissusta vain jokusen otoksen. Kuvia tuli muutoinkin otettua melko vähän, koska kaikki energia meni kuuntelemiseen ja katselemiseen sekä helteessä selviytymiseen...


Kotiin ei tarvinnut lähteä tyhjin käsin, mies innostui muutamasta chili-pensaasta ja omiin kokoelmiin (jos 7 erilaista pelargoniaa voi sellaisen muodostaa) uusi "munankuori-pelargonia". 

Pakollisen järvessä jäähdyttelyn päälle oli aivan pakko vielä poimia jo hieman ylikypsiä karviaisia ja maistaa ensimmäisiä pensasmustikoita! Aivan mahtava päivä josta sai jälleen uutta puhtia omien kulmien kunnostamiseen ja pienen kipinän ettäkö sitä joku vuosi avaisi omankin pihamaan!

4 kommenttia:

  1. Hieno blogi sulla. Linkitin sen Facebook-sivullani Vihreän talon piha. Kivat kuvat! Kiva kun kävitte ja tervetuloa uudelleen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska että löysit blogiin, taisin olla helteestä niin sekaisin että sotkin vieraskirjaasi jotain ihan muuta kuin oikein tämän blogi-osoitteen :)

      Poista